Fondsen die zijn gespecialiseerd in het opkopen van problematische leningen nemen mogelijk de schuldenberg van Imtech over van de huidige schuldeisers. Daarmee zouden ze uiteindelijk de eigenaar kunnen worden van de geplaagde technisch dienstverlener.

Dat meldde De Telegraaf (paywall) donderdag op basis van ingewijden.

Volgens de krant hebben zogeheten ‘distressed debt funds’ vorige week voor 22 miljoen euro aan leningen van Imtech van banken overgenomen, tegen kortingen van 30 à 35 procent. Inmiddels zouden zij op nog eens 150 miljoen euro aan schulden azen, tegen een korting van 45 procent.

De verwachting zou zijn dat er ook snel een bod komt op de rest van de schuldenberg, van in totaal ruim 1 miljard euro.

De fondsen zouden de overgenomen schulden vervolgens op termijn om kunnen zetten in aandelen, waardoor ze eigenaar worden van het bedrijf. Daarmee zou de overname van de schuldenberg vooral voor huidige aandeelhouders slecht kunnen uitpakken.

Beter perspectief voor Imtech

Voor Imtech zou er daarentegen een beter perspectief kunnen ontstaan. Het bedrijf zal de schulden nog altijd moeten terugbetalen, maar kan mogelijk rekenen op wat meer flexibiliteit van de nieuwe schuldeisers, dan nu het geval is in de onderhandelingen met de banken.

Imtech gaf tegen De Telegraaf aan dat eventuele transacties een zaak zijn tussen de banken en de fondsen. "Voor verhandeling van de schuld is geen toestemming vooraf nodig van Imtech." Het bedrijf wilde verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Betrokken banken gaven geen reactie aan de krant.

Fiasco met Pools pretpark

Imtech, dat is gespecialiseerd in de installatie van bijvoorbeeld verwarmingen en airconditionings, groeide door meerdere overnames over de jaren uit tot een groot Europees concern op het gebied van technische dienstverlening.

De problemen bij het concern kwamen aan het licht door een mislukt megalomaan pretparkproject in Polen. Dat fiasco bracht vorig jaar omvangrijke fraudepraktijken in Duitsland en Polen aan het licht, die het bedrijf opzadelden met zware verliezen.

Door alle problemen is de schuldenlast van Imtech inmiddels opgelopen tot ruim 1 miljard euro, terwijl de beurswaarde van het bedrijf is verschrompeld. Om de financiële positie te verbeteren zette Imtech onder meer de afdeling ICT al in de etalage. Die verkoop alleen zal volgens marktkenners niet afdoende zijn om het vege lijf te redden.

Nieuwe aandelen uitgeven

"Er is niet één oplossing", stelt analist Dirk Verbiesen van de Belgische bank KBC. "De verkoop van ICT zal een deel van de schuldenlast terugdringen, maar daarmee verkoop je ook een goedlopend bedrijfsonderdeel. Dat is weer niet wenselijk als je ook je bedrijfsresultaat op orde wilt krijgen."

Analisten houden ook nog altijd rekening met een emissie van nieuwe aandelen. Door de sterke daling van de beurskoers van Imtech zadelt die de huidige aandeelhouders op met een enorme verwatering van hun belang. "Iedereen zal water bij de wijn moeten doen om het bedrijf te helpen", concludeerde Joost van Beek van zakenbank Theodoor Gilissen dan ook.

Reorganisatie bij Imtech

Dat geldt volgens hem ook voor de banken, die Imtech meer ruimte zouden moeten geven om de vruchten te plukken van de reorganisatie die momenteel wordt doorgevoerd. De onderhandelingen hierover worden volgens Van Beek echter bemoeilijkt omdat Imtech overeenstemming moet bereiken met meerdere banken, waaronder ING, Rabobank en ABN Amro.

Bovenop het fiasco met het pretpark kampt het bedrijf met de zwakke economie, waardoor het lastig is de resultaten snel te verbeteren. Desondanks geloven de analisten in de levensvatbaarheid van het concern. "Ze zijn duidelijk bezig om er bovenop te komen, maar daarvoor hebben ze dus tijd nodig", aldus Verbiesen. "Het is de vraag of ze die krijgen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl